Ökoiskola


Idén is megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról, mely jeles napot október 4-én tartjuk. Ez a nap Assisi Szent Ferenchez kötődik, aki mérhetetlen állat és természetszeretetének köszönhetően lett az állatok védőszentje. Az ő halálának tartott napon 1931 óta figyelmeztetünk minden embert a természetben, állatkertben élő állatok, a haszonállatok tartásának, védelmének fontosságára.

E rendezvény kapcsán az iskolarádióban kis műsort hallgathattak tanulóink, végül a közkedvelt találós kérdések jöttek: Lágy topogás hójárásom,
Frakkot hordok, sose fázom
Madár vagyok, de nem szállok,
Hason fekve jót csúszkálok!
/pingvin/

Nem jár soha más ruhába,
Csak egy csíkos pizsamába.
/zebra/

A felső zsibongó dekorációját is a témához igazítottuk a hajtogatott madarak rajával. E napon a szünetekben állatképeket vetítettünk.
20141015_101244b

***

6.i osztályos diákjaink vizsgálatot végeznek a tantermek fűtésénél felhasználói szinten lehetséges megtakarítások feltérképezésével. Táblázatot vezetnek, melyben tanórák elején rögzítik, hogy az adott teremben milyen a hőérzet belépéskor, a radiátorok szabályozószelepe milyen állásban van, illetve a nyitott ablak alatti radiátor milyren fokozaton működik. A megfigyeléseket kielemeztük, a következtetéseket levontuk. A tanulók ennek eredményeképpen vállalták, hogy a szellőztetés alkalmával az ablak alatti radiátort elzárják.

***

 Idén is megrendezzük a Föld Napja vetélkedőt és kiállítást április 24-én, csütörtökön. Az osztályokat képviselő tanulók a későbbiekben kapják meg a pontos tájékoztatást.
A Föld Napja alkalmából rendezett események világszerte felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az ötletet 1969-ben, San Franciscóban egy UNESCO konferencián vetették fel. Első ízben 1970 március 21-én, az északi félgömb első tavaszi napján tartották meg. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki sok különböző rendezvény melyeknek célja egy volt, felhívni a figyelmet és tevékenyen részt venni a Föld, a környezetünk védelmében.
A Föld Napja mozgalom egyik jelmondata:
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

***

Március 21-én az iskolában ismét figyelemfelkeltő programokat szerveztünk a Víz Világnapja alkalmából. A tanulók kis műsort adtak az iskolarádión keresztül, melynek végén jött a szokásos játék. Vízzel kapcsolatos szólások, közmondások jelentését kellett a diákoknak megfogalmazni. A zsibongó dekorációja is tükrözte az esemény fontosságát.

***

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülök!

Az ünnepek alatt gyakran elragad minket a hév a bevásárlás, ajándékozás terén. Sok olyan árut, ajándékot, élelmiszert vásárolunk, halmozunk fel melyekre nincs szükségünk, vagy az ünnepek után a felesleget kidobjuk. Ezzel a magatartással extra terheket rovunk a környezetünkre. Néhány ötlet, mely csökkentheti a pazarlást.
– Tervezzük meg előre az ünnepi étrendet, a szükséges hozzávalókról, kiegészítőkről írjunk listát és a bevásárlást a lista alapján végezzük. Ne vegyünk meg semmit csak azért mert olcsó.
– Nézzünk körül otthon! A korábbi évekből maradt díszeket frissítsük fel!
– Biztos, hogy az ajándékokat be kell csomagolni? A csomagolás is lehet ÖKO.

Tisztelt Szülők, Kedves Támogatóink!

Iskolánk bejutott a TESCO: Ön választ, mi segítünk c. pályázatának első fordulójába.

2019. június 17. és július 14. között van lehetőség arra, hogy vásárlásaik során kapott zsetonjaikkal támogassanak bennünket a komlói és szigetvári Tesco Áruház bejáratával szemben elhelyezett szavazóurnánál.

Pályázatunk célja:

Szeretnénk létrehozni olyan színes, interaktív képesség- és készségfejlesztő pályát az iskola folyosóin és közösségi terein, amellyel fejlődhet tanulóink téri tájékozódása, mozgáskoordinációja, problémamegoldó, tanulási és együttműködési képessége. Az akadálypályán végzett feladatok játékosan fejlesztik a gyermekek mozgáskoordinációját,figyelemkoncentrációs képességét, gondolkodási és problémamegoldó képességét, ügyességét,együttműködési készségét, türelmét. Emellett még több pozitív élményt szerezhetnek az iskolában azáltal,hogy szabadidejüket is hasznosabban tölthetik el.

Kérjük, segítsen céljaink elérésében és szavazatával támogassa a komlói Gagarin Általános Iskolát!

Megtisztelő támogatásukat ezúton is köszönjük!