A CSÁKVÁRI ESTERHÁZY-KASTÉLY makettje

Kedvenc tanárom megkérdezte, hogy kinek lenne kedve az Esterházy Magánalapítvány pályázatán részt venni. Rögtön jelentkeztünk 2 barátommal.

Hazaérve bújni kezdtük húgommal a netet, hogy hol is vannak Esterházy kastélyok, mert még sohasem voltunk egyikben sem. Nem akartam az estori.hu-ról választani, mert úgy gondoltam, hogy biztosan mindenki azt fogja csinálni. A Csákvári kastély tűnt a legegyszerűbbnek, azért választottuk azt. Azt olvastuk, hogy most már kórházként működik. Ezért esett erre a választásom.

Kigondoltuk, hogyan is kellene nekikezdeni, de azt hiszem, nem a legegyszerűbb megoldást választottuk. A társam megígérte, hogy ő hoz hungarocellt, mert nekik nagyon sok van otthon, de még ma sem lenne kész a makettünk, ha rá várok…
Anyukám nem nagyon örült, amikor a szoba közepén elkezdem vágni, fűrészelni a hungarocellt. Tiszta fehér lett minden. Morgott velem, de később már ő is élvezte, sőt a vágásba is besegített, hogy ne csináljak akkora felfordulást.
Először sokat számolgattunk, méregettünk, hogy az arányok megfeleljenek az eredeti épületnek.

Aztán hungarocellből kifaragtam az épülettömböket, azt vontam be színes kartonnal. Nem volt egyszerű, mert az itthoni ragasztók mind összezsugorították az alapot.

Úgy döntöttem, hogy az ablakokat nem rajzolom, hanem kartonból kivágom, így nekem jobban tetszett.

A tetőkkel volt a legnagyobb munkánk, sosem lett jó. Nagyon sok papírt elvagdostunk, hajtogattunk, mire összeálltak a tetők. Mikor megtaláltam itthon a ragasztópisztolyt, már minden sokkal jobban ment. A kéményeket már azzal ragasztottam fel. Szikével vékonyan megkarcoltam, úgy könnyebb volt hajtogatni.

Az oszlopokon nagyon sokat gondolkodtam, próbáltam papírból, szívószálból, de mindenhogyan nagyon gyenge volt. Igy anyukám vett nekem farudakat, amiből a tipliket szokták vágni, azzal már nem volt olyan nehéz dolgozni. Próbáltam fűrésszel, de azt nem tudtam egyenesen tartani, próbáltam ollóval, de az gyenge volt hozzá, végül csípőfogóval tudtam elvágni.
Vettünk egy fehér lakkfilcet, hogy valamivel tudjam díszíteni a falakat, de a végére feladta a szolgálatot, kifolyt belőle az összes festék.

A lépcsőt is kartonból hajtogattuk meg húgommal. Alá kellett rakni hungarocellt, mert mindig összerogyott.
Az erkély korlátját is kartonból csináltam, szikével bevagdostam és kihajtogattam. Filcanyagból vágtam ki a füvet, az nagyon feldobja az udvart. Az édesapám hozott falapot, amire mindent rá tudtam ragasztani. A teljes kastélyt sajnos nem tudtam az idő rövidsége miatt teljesen befejezni, de ez a kastélyrészlet is bemutatja az épület és környezete szépségét.
Kedvet kaptunk szüleimmel és Lénával, hogy egyszer ellátogassunk Csákvárra és közvetlen közelről is megtekintsük a kastélyt.

Rajnai Áron 6.a és Rajnai Léna 4.a
Komló, Gagarin Általános Iskola

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07