Eredmények

Az elmúlt három év legfontosabb eredményei az ökoiskolai munka terén
A DDOP pályázat kapcsán a felújított épület a hozzáépített tornacsarnok, korszerű fűtés, világítás, csatornahálózat, nyílászárók cseréje mind-mind pozitív változás egy olyan iskola életében, amelyben az egészségügyi festést sem tudták megvalósítani háromévenként.
Az építkezés munkálatai mellett az iskola udvarának az ötvenéves fenyőfái megmaradtak. A zöld terület további növelését célozza meg, hogy az elballagó nyolcadik osztályaink hagyományteremtésként egy-egy fát ültetnek az iskola köré.
BIOKOMnál több alkalommal különböző korosztályú gyerekekkel tettünk látogatást a szelektív hulladékválogató üzemegységnél. A látottakkal is erősítettük a szelektív gyűjtés iránti elkötelezettséget.
A tanulók közvetítették a látottakat osztálytársaiknak.
A hulladékgazdálkodással, a lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó vetélkedő jól kiegészítette az üzemlátogatás során megszerzett ismereteket.
A víz útját követtük. Első lépésben a mohácsi vízkivételi művet látogattuk. Az ivóvíz fontossága, pazarlás megszüntetése globális érdek.
A gyerekek rácsodálkoztak a technikai részletekre, hogyan és honnan kerül ivóvíz a poharunkba.
Második lépésben a komlói szennyvíztisztító telepen jártunk, ahol a felhasznált víz újbóli megtisztítását követhették nyomon.
Kökényen is jártunk, a szeméttelepen a szilárd-halmazállapotú szemét elhelyezését, tárolásának technikai szabályait tanulmányozhattuk.

Múzeumi foglalkozásokon 2008-ban két témakörben vettek részt tanulóink a Komló Város Helytörténeti Gyűjtemény Természettudományi részlegén. A világnapokhoz köthetően az ózonpajzs védelméről és a hulladékgyűjtésről volt sz. Több alkalommal, több tanulócsoport a madarak védelmével kapcsolatos interaktív előadásokon vett részt.
A városban járt Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezésében a Zöld Kréta interaktív a „Hulladék is érték” rendezvény. Mind alsós, mind felsős tanulóink nagy kedvvel teljesítették az ötletes feladatokat.
A Mecseki barangolás már több mint 10 éve folyó területi verseny. Több ütemben valósul meg. Előkészületi fázis, elméleti feladatlap, hozzácsatlakozó terepen történő akadályverseny, melyhez a felkészülést segítendő a versenyző és egyéb érdeklődő gyerekekkel terepbejárást tartunk. Épített környezet védelme, emlékhelyek felkutatása, növényhatározás, védett fajok megismerése.

Évek óta rendszeresen megrendezésre kerül iskolánkban az Egészségnap. Ebben a projektben a tanulóifjúság teljes létszámban részt vesz.
A jeles napokat többféleképpen bevonjuk az iskola mindennapjaiba. Pl.: ózonpajzs védelme, hulladékgyűjtés világnapja, szakórákon való figyelemfelhívás, állatok világnapja évente változó, színes foglalkozások, víz világnapja: vetélkedő, rajz verseny
Papírgyűjtés évente kétszer, egyszer az őszi, egyszer a tavaszi időszakban a DÖK szervezésében.
A „Hulladékból ékszer” 2009-ben a BIOKOM által meghirdetett pályázaton 2.helyezést ért el 4 nyolcadikos tanulónk.
A színvonalasan működő média szakkörünk országos első helyezést nyert az energiával kapcsolatos filmjéért.

Ebben az évben 25-ször megrendezésre kerülő nemzetközi környezetvédő tábor egyik szervezője és fő résztvevői vagyunk. Két helyszínen a romániai testvérvárosban, Belényesben és Komlón is vannak programok a táborozóknak.