Ökoiskola


Idén is megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról, mely jeles napot október 4-én tartjuk. Ez a nap Assisi Szent Ferenchez kötődik, aki mérhetetlen állat és természetszeretetének köszönhetően lett az állatok védőszentje. Az ő halálának tartott napon 1931 óta figyelmeztetünk minden embert a természetben, állatkertben élő állatok, a haszonállatok tartásának, védelmének fontosságára.

E rendezvény kapcsán az iskolarádióban kis műsort hallgathattak tanulóink, végül a közkedvelt találós kérdések jöttek: Lágy topogás hójárásom,
Frakkot hordok, sose fázom
Madár vagyok, de nem szállok,
Hason fekve jót csúszkálok!
/pingvin/

Nem jár soha más ruhába,
Csak egy csíkos pizsamába.
/zebra/

A felső zsibongó dekorációját is a témához igazítottuk a hajtogatott madarak rajával. E napon a szünetekben állatképeket vetítettünk.
20141015_101244b

***

6.i osztályos diákjaink vizsgálatot végeznek a tantermek fűtésénél felhasználói szinten lehetséges megtakarítások feltérképezésével. Táblázatot vezetnek, melyben tanórák elején rögzítik, hogy az adott teremben milyen a hőérzet belépéskor, a radiátorok szabályozószelepe milyen állásban van, illetve a nyitott ablak alatti radiátor milyren fokozaton működik. A megfigyeléseket kielemeztük, a következtetéseket levontuk. A tanulók ennek eredményeképpen vállalták, hogy a szellőztetés alkalmával az ablak alatti radiátort elzárják.

***

 Idén is megrendezzük a Föld Napja vetélkedőt és kiállítást április 24-én, csütörtökön. Az osztályokat képviselő tanulók a későbbiekben kapják meg a pontos tájékoztatást.
A Föld Napja alkalmából rendezett események világszerte felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az ötletet 1969-ben, San Franciscóban egy UNESCO konferencián vetették fel. Első ízben 1970 március 21-én, az északi félgömb első tavaszi napján tartották meg. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki sok különböző rendezvény melyeknek célja egy volt, felhívni a figyelmet és tevékenyen részt venni a Föld, a környezetünk védelmében.
A Föld Napja mozgalom egyik jelmondata:
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

***

Március 21-én az iskolában ismét figyelemfelkeltő programokat szerveztünk a Víz Világnapja alkalmából. A tanulók kis műsort adtak az iskolarádión keresztül, melynek végén jött a szokásos játék. Vízzel kapcsolatos szólások, közmondások jelentését kellett a diákoknak megfogalmazni. A zsibongó dekorációja is tükrözte az esemény fontosságát.

***

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülök!

Az ünnepek alatt gyakran elragad minket a hév a bevásárlás, ajándékozás terén. Sok olyan árut, ajándékot, élelmiszert vásárolunk, halmozunk fel melyekre nincs szükségünk, vagy az ünnepek után a felesleget kidobjuk. Ezzel a magatartással extra terheket rovunk a környezetünkre. Néhány ötlet, mely csökkentheti a pazarlást.
– Tervezzük meg előre az ünnepi étrendet, a szükséges hozzávalókról, kiegészítőkről írjunk listát és a bevásárlást a lista alapján végezzük. Ne vegyünk meg semmit csak azért mert olcsó.
– Nézzünk körül otthon! A korábbi évekből maradt díszeket frissítsük fel!
– Biztos, hogy az ajándékokat be kell csomagolni? A csomagolás is lehet ÖKO.