Köszöntő

A Keleti-Mecsek lábainál fekvő Komló város kökönyösi városrészén fekvő általános iskola a Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskolája.
Intézményünk egységei még: a Nagy László Gimnázium, a Magyarszéki Általános Iskola és az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola. Ahogy sok helyen az országban, Komló városában is évek óta csökken a lakosság, így a közoktatásban résztvevő gyermekek száma is. Ezért egyszer 1999-ben került sor két volt általános iskola (Gagarin utcai és Dávidföldi), majd 2005-ben egy újabb (Ifjúság utcai) összevonására és 2008. szeptemberétől a fent említett intézmények integrálására.

Az általános iskola épülete (1952-ben épült) igencsak felújításra szorult, nem úgy az abban lakozók szellemisége, harcossága; vendégszeretete a városunk, iskolánk után érdeklődőek iránt.

Szakmai profilunkban kiemelten foglalkozunk immár 50 esztendeje testneveléssel, sporttal (évfolyamonként emelt szintű osztályok, heti 5 testnevelés óra + 2 úszás + sportkörök); az informatika oktatással (emelt szintű osztályok ECDL vizsga lehetőséggel); a művészeti területeken 1. osztálytól néptánc-oktatással, néprajzi ismeretek, kézművesség órán és tanórán kívüli kínálatával; felsőben emelt óraszám, nívócsoportos matematika-oktatással.

ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címünknek igyekszünk megfelelni karöltve a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesülettel mind a hétköznapokban, mind nyári környezetvédelmi táborainkban Komlón, a romániai Belényesben valamint az  ukrajnai Beregszászon. Rendszeres kapcsolatot tartunk a horvátországi Valpovo általános iskolájával.

Idegen nyelvet 1. osztálytól tanulnak tanítványaink: angolt vagy németet választhatnak. Nevelési-oktatási munkánkban kiemelten kezeljük az SNI-s (diszlexia-prevenciós) tevékenységet (Meixner-módszerrel történő oktatás, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógusok, logopédus, pszichológus segítségével – hála a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat segítségének).

Az inkluzív (befogadó) pedagógiai elvek alapján a halmozottan hátrányos helyzetű és az SNI-s tanulókkal való együttélés gyakorlati megvalósítására törekszünk. Versenyző és egyben személyiségközpontú pedagógiai elveket kell alkalmaznunk, hogy elismert, keresett iskola legyünk.

Pedagógustársaimmal és segítőinkkel egy sikeresnek ígérkező pedagógiai megújulásban (kooperatív módszertan, drámapedagógia, projektek alkalmazása; interaktív táblák használata, közösségformáló tréningek alkalmazása) való folyamatos részvételünkkel – egy csodásan megújult épületegyüttesben, nagy, tágas terekkel, hatalmas, korszerű, új sportcsarnokkal, nyelvi és informatikai laborokkal, könyvtártermekkel várjuk tisztelt érdeklődő vendégeinket!

Külön köszöntöm e helyütt volt, jelenlegi és jövőbeli tanítványainkat, azok kedves szüleit, a nálunk valaha is tanítókat (Gagarin utcaiakat, Dávidföldieket, Kökönyösieket), városunk érdeklődő polgárait és mindenkit, aki megtiszteli érdeklődésével intézményünk honlapját! Igyekszünk eseményeinkről friss információkkal szolgálni, hogy honlapunk átnézése mindennapjaink része lehessen!

Legyen a vendégünk, legyen a támogatónk, „legyen Ön is Gagarinos”!

 

Tisztelettel:
Notheisz Anita

igazgató